למה לתינוקות אסור לאכול דבש? ומה הקשר בין בוטוקס ונקניקיות?
מסתבר שיש קשר…
בשנת 1793 בעיירה וילד- באד שבגרמניה התקיימה תחרות אכילת נקניקיות, בסיום התחרות 13 איש לקו בשיתוק קל מתוכם שישה אף נפטרו מהמחלה. עובד במשרד הבריאות המקומי ערך בירור אפידמיולוגי בעקבות האירוע וזיהה 230 מקרים של שיתוק רפה בעקבות אכילת נקניקיות מקולקלות, הוא כינה את המחלה בוטוליזם על שמה של הנקניקייה Butulinus.
מאוחר יותר החלו להופיע דיווחים מארה"ב על תופעות דומות של שיתוק רפה הנובעות מאכילת מזון מקופסאות שימורים שעברו תהליך שימור לא נכון. רק בשנת 1897 כמאה שנה לאחר הדיווח הראשוני אודות המחלה נמצא החיידק המחולל והוא כונה בהתאםClostridum botulinum .
המחלה כבר הייתה ידועה אצל מבוגרים אך מאמר שפורסם בשנת 1976 העלה אותה למודעות הרפואה המודרנית ומאז היא ידועה כבוטוליזם של תינוקות.
כאמור המחלה נגרמת ע"י רעלן שנמצא רק במזון שאינו טרי, חשיפה לנבגי החיידק דרך מערכת העיכול שכיחה ביותר אצל תינוקות בגיל חודשיים עד שישה חודשים כיוון שמערכת העיכול והחיסון שלהם לא בשלה מספיק, הן מבחינת חומציות והן מבחינת אוכלוסיית החיידקים "הטובים".
מחקרים אפידמיולוגים הראו שבדבש יש כמות נבגים גדולה של חיידקי הקלוסטרידיום בוטולינום. מסיבה זו נקבעה ההנחיה שאין לתת לתינוקות מתחת לגיל שנה דבש או מזונות המכילים דבש.
אז מה הקשר בין דבש ובוטוקס? הבוטוקס משמש להחלקת קמטים שמופעלים על ידי שרירים, הוא מוזרק לתוך השריר ומחליש אותו באופן זמני בלבד.
הבוטוקס מופק מרעלן שמיוצר על ידי אותו חיידק הבוטולינום.
עם השנים למדו לשלוט בכמות הרעלן לכדי כמות קטנה שמאפשרת רפיון שרירים קל ופנים חלקות.
הרבה דברים נתגלו לעולם בטעות, הדרך מנקניקיות מקולקלות להחלקת קמטים היא אחת המוזרות שבהן.